Återvinning med spektakulär inramning

LOOOP är en del av H&Ms satsning mot att bli cirkulära och klimatpositiva. Tidigare har man infört en uthyrningstjänst i samma butik där man erbjudit kunder att hyra plagg som alternativ till köp. Nu erbjuder man även återvinning av kunders kläder direkt i butik. Återvinningssystemet ”LOOOP” är en process som förvandlar gamla plagg till nya direkt i butiken. Avancerad teknik utvecklad av HKRITA (The Hong Kong Research Institute of Textile and Apparel) etablerad på en av H&Ms centrala butiker kräver en spektakulär inramning. I detta kundcase fördjupar vi oss i hur projektet gick till och hur våra projektledare jobbar med storskaliga unika projekt som detta, där ständig förändring och både kreativa och praktiska utmaningar hela tiden dyker upp.

Processen

Maskinerna i LOOOP använder en teknik som rengör plaggen som sedan strimlas till fibrer, därefter spinns fibrerna till nytt garn som sedan används för att stickar nya modefynd. Tanken är att kunden lämnar in sitt gamla plagg i butiken. Därefter väljer man design i ateljén och inom loppet av några timmar får kunden tillbaka ett helt nytt plagg från LOOOP.

Systemet använder inget vatten och inga kemikalier vilket har en betydligt lägre miljöpåverkan än vid traditionell tillverkning av kläder. Det ska även nämnas att all intäkt går till H&M Foundation som är en non-profit organisation som jobbar med utveckling av teknik för att klimatanpassa modeindustrin. 36 000 tusen meter garn gick åt för att få till den spektakulära dekoren som leder kunderna från entrén och upp en våning till ateljen där man som kund kan uppleva hela processen.

Läs mer om våra tjänster för inredningskoncept åt showroom här.

Intervju

Leo Ekvall & Christoffer Collin, Expohouse
Projektledare

Vilket spännande uppdrag! Hur länge har arbetet pågått?

Leo: Vi fick uppdraget i början av 2020 och det handlade till en början om att enbart producera och installera själva ”boxen” där maskinerna finns. Allt eftersom så växte projektet och vi fick ansvara för mer och mer av etablering och inredning.

Okej, med andra ord var uppdragsgivaren nöjd med leveransen och bestämde sig för att utöka uppdraget. Kan ni beskriva vad Expohouse har bidragit med totalt sett?

Christoffer: Byggnation, anpassning och förberedelser av lokalen: förstärkning av golv, ventilation, elinstallation, målning, belysning. Återanvändning av befintligt trägolv, slipning oljning, byte av trasig delar. Alltså ombyggnation och anpassning av själva butikslokalen.

Konstruktion och installation av själva ”boxen” med beräkningar av ljudisolering, materialval för maskiner tar vid efter lokalanpassningen. Att sedan etablera alla maskiner var en stor logistisk utmaning. Inredning och dekor är producerad och installerad av Expohouse. Organiska materialval med betong, trä, stål och textil bidrar till att sätta rätt stämning i ateljén.

Leo: Vi har gjort en spektakulär installation med hjälp av garn i hela ytan och även entrén till butiken. Totalt har vi dragit 36 000 meter garn över hela ytan, på vissa ställen 12 meter ovan golvytan. Installationen genomfördes på nattetid under fler dygn för att inte störa aktiviteten i butiken.

Såklart en massa utmaningar med projektet? Och hur löste ni det?

Leo: Vi har haft en del utmaningar med garnlösningen, först att hitta garn som klarar av att vara spänt och hålla över tid. Att förbereda 36 000 meter garn som mestadels ska sitta högt upp i luften, det bäddar för en del trassel.

Christoffer: En annan utmaning var att lyfta in maskinerna som totalt vägde 5 ton på andra våningen på Drottninggatan. Det löstes genom att lyfta ut två av fönsterrutorna och spärra av Drottninggatan på natten och sedan lyfta in med kranbil.

Nu när uppdraget är klart. Vad är ni mest nöjda med?

Christoffer: Vi är väldigt nöjda med helheten och att vi lyckats få ihop projektet under så lång tid och under ständig förändring. Alltifrån byggnationen av ytan och sedan addera med produktion av all interiör.

Leo: Det som sticker ut mest är garnlösningen som känns väldigt unik och syns väldigt mycket på plats. Jag rekommenderar verkligen alla att besöka butiken för att dels se den häftiga installationen och spana in H&Ms LOOOP på nära håll.

Vill du snacka mer om hur vi kan hjälpa dig?

Vi bollar gärna idéer och tankar. Diskuterar och planerar. Hör av dig till oss så tar vi det därifrån. 

Kontakta oss Bli kontaktad av oss