Pop-Up med Expohouse: Mobila lösningar

Om det är något som område som växt de senaste åren så är det mobila koncept. För hur smidigt är det inte att kunna ta sin pop-up till nästintill vilken plats som helst och slå upp dörrarna för kunder och besökare i ur och skur?

Fredrik Danielsson är senior projektledare på Expohouse och har drivit både ett och två projekt där mobilitet varit ett måste.


Okej Fredrik, nu är vi verkligen inne på ditt specialområde. Hur många containers har du skeppat ut genom Expohouse portar de senaste åren?

– Det har blivit ett par stycken. Det roliga är att för några år sedan var det mest snack om den här typen av koncept, men få som verkligen vågade satsa. Idag förstår man att den här typen av lösningar kan vara oslagbara i vissa fall, framför allt ur ett marknadsföringsperspektiv.

https://www.instagram.com/p/BYONTJrnu6z/

Berätta när den här typen av lösningar kan vara aktuella. 

– Utan att rangordna skulle jag säga att följande anledningar är bra skäl:

  • Mobilitet (så klart) – exempelvis om du vill kunna aktivera på flera platser över en period
  • Mångsidighet – ett rätt utrustat containerkoncept går snabbt att etablera och kan placeras nästan var som helst oavsett väderförhållanden och årstid
  • Överraskningsmomentet – om man pratar just pop-up är det få lösningar som smäller lika högt

Containerkoncept är spännande och gör ofta ett ordentligt avtryck, men finns väl andra exempel på mobila lösningar för pop-up?

– Visst. Man även titta på fordon och släp av olika slag. Från mindre varianter som endast kräver B-körkort, via läckra vagnar som Airstreams ända upp till trailers för lastbil.

Just det senare är populärt t.ex. inom tillverkningsindustrin där man som leverantör kan behöva ta sig till fabriken för att utbilda, presentera nyheter och träffa sina kunder på deras hemmaplan.

Det här med nedslag och etablering då. Hur ska man tänka där för att välja rätt format och få ekonomi i projektet?

– Om man generaliserar hänger det på hur länge ni ska vara på en och samma plats. Jag brukar säga att många korta nedslag är perfekt för expo-släp och fordon medan containerkoncept gärna får stå uppe ett tag. I många fall vinner dock effekten av att ”poppa up” på en oväntad plats mot antalet dagar för aktiviteten.

Inte skrivet i sten alltså.

– Nej verkligen inte. Vi har många exempel på just containerkoncept som rört på sig flitigt. Det beror så klart på plats och komplexitet, men det går faktiskt snabbare att etablera en container på en ny plats än man kan tro.

https://www.instagram.com/p/BfGAvEwnXo4/

Avslutningsvis, vad skulle du säga är viktigast att tänka på när man planerar ett sånt här projekt?

– Det är egentligen lite som med vilket projekt som helst; försök svara på varför ni ska göra satsningen och vad ni ska erbjuda. Se till att säkerställa en budget och spika när i tiden det är aktuellt samt vart ni kommer att vistas.

Utan en ordentlig plan riskerar även den mest lysande idén att falla platt.

 

Pop-Up med Expohouse är en artikelserie i tre delar där vi berättar om hur vi ser på pop-up. I fysisk retailmiljö och genom mobila lösningar. Inspireras av projekt av olika karaktär med en gemensam nämnare – här idag, borta imorgon. 

Läs mer:
Pop-Up med Expohouse
Pop-Up med Expohouse: Retail
Case: Scandic To Go
Expohouse Pop-Up

 

 

 

 

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss