Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

Mässans stängning närmar sig och ett par dagars intensivt arbete med möten och nya leads ska nu bearbetas i ett lika intensivt uppföljningsarbete.

Ingen tid att förlora
Alla förberedelser inför mässan och den budget ni använt för projektet ska kokas ned till konkreta affärer. Sätt igång med kunduppföljningen så snart som möjligt efter mässan. Intresset hos prospekts kan svalna fort när de fått erbjudanden från snabbare konkurrenter. Det är vid mässans avslut allt börjar.

Planera och boka på förhand en intern sittning (gärna redan i första planeringsfasen) påbörja arbetet direkt efter mässan där ni kategoriserar era prospekts – hur de ska kontaktas och uppvaktas, kanske behöver de rankas på något sätt beroende på i vilken fas de befinner sig i och hanteras på olika sätt och av olika personer.

Missa inga leads – utse en ansvarig som hanterar alla leads under mässdagarna.

Redan under mässdagarna kan ni kategorisera och sammanställa informationen för enklare överblick, utse en ansvarig som tar hand om insamling av leads och även ansvarar för att starta efterarbetet. Inte senare än en vecka eller två efter mässan bör ni ha kontaktat era hetaste leads. Allt medan mötet fortfarande finns färskt i minnet.

Ibland är det avgörande att den person som initierade kundkontakten på mässan blir den som även följer upp. Ibland inte. Skickar ni ut material efteråt så lägg dock gärna med en personlig hälsning för att få uppmärksamhet och bygga relation. Få vill framstå som ett automatiserat reklamutskick.

Sätt av tid – även för er mässpartner
Uppföljningen är en del av mässprojektet, kanske den allra viktigaste. Därför är viktigt att tiden öronmärks. Prioritera och avsätt dedikerad tid. Utvärdera er tidigare målbild, t.ex. att fånga upp ett visst antal leads, för att i nästa steg se hur många av dessa som kan leda till bokat möte, eller direkt affär.

Nådde ni ut med ert budskap? 

I uppföljningen ingår också att utvärdera er monter. Gav den ert varumärke den uppmärksamhet ni förtjänar och nådde ni ut med ert budskap? Se till helheten och sitt ner med er mässpartner för att gå igenom samarbetet. Vad fungerade bra och fungerade någonting mindre bra. Hur smidigt flöt arbetet och nådde ni de mål ni satt upp där monterns utformning skulle hjälpa er nå de resultat ni förväntat er. Höll ni budget, deadlines och fick ni det som utlovats? Var det här rätt mässa för er?

Genom samarbete lär ni känna varandra och kan nå nya höjder inför nästa mässdeltagande.

Bra jobbat!
Ett mässdeltagande innebär oftast även en rejäl urladdning för den egna personalen och det är på sin plats att unna er en belöning för väl utfört arbete. Boka en middag eller aktivitet, uppmuntra, belys och beröm olika insatser – ha roligt tillsammans. Det är viktigt att skapa ny energi inför efterarbetet, och även för att bygga intresse inför deltagande vid kommande mässor och events där tidigare erfarenhet är mycket värt.

Återigen, det är vid mässans avslut allt börjar.

 

Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på johan.strandh@expohouse.com

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss