Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter

Striden om monterbesökarna börjar månader innan mässans öppnande. Att bjuda in kunder och prospekt är givet, men ta också tillfället i akt att skapa nyfikenhet på andra sätt. Här tipsar vi om några.

Pressutskick, artiklar i branschpress och annonsering i mässtidningar är bara några exempel på metoder att marknadsföra er med anledning av mässdeltagandet. Allt handlar om att skapa ”buzz”.


Planera kommunikationen

Vid det här laget har ni en plan för ert mässdeltagande. Ni vet vilka ni riktar er mot, vad ni kommer att visa upp och hur ni kommer att se ut. Planera er kommunikation med utgångspunkt i detta och fördela ut aktiviteter över en längre period där dessa intensifieras ju närmre mässan ni kommer. Sy in budskapet som en parentes i annan kommunikation och berätta om ert deltagande flera månader innan mässan äger rum.

Blanda aktiviteter i digitala kanaler med annonsering i bransch- och mässtidning. Glöm inte att en annons inte måste vara en regelrätt sådan utan kan utformas som en artikel genom en intervju eller redaktionell text. Ett utmärkt sätt att berätta mer om er och det ni kommer att behandla under mässan. I vissa fall kan redaktionen finna er så pass intressanta att det inte behövs en annons utan blir en regelrätt artikel – ännu bättre.

Kocken Paul Svensson gästade Norstedts under Bokmässan. 

Jobba med PR och ta kontakt med nyckelpersoner i branschmedia för att sälja in er som intressanta för läsare. Ett alternativ är också att publicera den här typen av texter på er egen hemsida, men oavsett format och plats – glöm inte att dela och sprida materialet i era sociala medier.

Kommer ni att lansera nyheter? Det är inte ovanligt att mässarrangören önskar input från deltagare för att göra mässan än mer attraktiv för besökare. Kontakta arrangören och erbjud dem att förses med information och bilder på till exempel produktnyheter.

Inbjudan

E-postverktyg är effektiva och erbjuder mallar att utgå från och ger bra statistik, men underskatta aldrig effekten av ett personlig utformat mail eller samtal. En personlig erfarenhet är att det är värt att lägga en stund på att skicka just personliga mail framför massutskick. Välj i sådant fall mottagare med omsorg och rätt metod och kanal för respektive målgrupp. Ingen vill vara en i mängden. Skapa en känsla av att känna sig utvald.

En fysisk inbjudan som utformats på ett lekfullt och kreativt sätt kan vara mycket effektivt. I synnerhet mot prospekt. Nyttja era interna resurser och produkter om möjligt – ett företag inom metallbearbetning kan till exempel stansa sina inbjudningskort i tunn aluminium eller ett dryckesföretag skicka ut en kork med slogan ”törstsläckare redo för dig i monter X”.

Oavsett vilken väg ni väljer – försök vara personliga.


Glöm inte det interna nätverket

Kommunicera internt om mässan, målgrupp, vad ni fokuserar på och målen med deltagandet. Säkerställ att så många som möjligt tar del av informationen och involvera era kollegor tidigt. Publicera på intranät, i interna nyhetsmail och möten. Oftast har många fler kollegor än säljkåren utmärkta kontaktnät att utnyttja och givetvis vill ni nå ut till så många som möjligt. Hjälp varandra att bjuda in, men se till att synka för att undvika dubbelkommunikation.

Ta hjälp av kollegorna och nå fler besökare.

Ta några minuter på nästa gemensamma möte och berätta om aktiviteten. Följ upp med ett internt utskick där ni bifogar ett marknadsförings-kit med inbjudan, länk till registrering och en banner för kollegor att infoga i sin e-postsignatur. Gör bannern klickbar, med hänvisning till mässarrangörens registreringssida eller kanske till en egen landningssida med länkar och information kring just ert deltagande. Landar besökaren på er sida först är sannolikheten stor att hen tittar vidare och ytterligare får upp ögonen för ert erbjudande.


Aktiviteter kring och under mässan

Det är inte bara i montern det händer – kontakter knyts och nätverk byggs också utanför mässan. Skapa ett unikt event mässan till ära för chans att bygga relation. Bjud in till mingel efter dagens slut med en god middag och aktivitet. Var kreativa och var inte rädda för att ta ut svängarna. Ha kul tillsammans.


Jonas Liljebäck, VD Expohouse, på scen under SHOP 2017. 

Mässan är ett perfekt tillfälle att skapa trovärdighet och dela med sig av kompetens. Ta för er och delta i workshops och diskussionspaneler. Kanske kan ni själva föreläsa inom just ert expertområde. Av egen erfarenhet kan jag tipsa om att boka monter i nära anslutning till den scen där ni kommer att framträda. Bjud med er åhörarna till montern direkt efter seminariet för att nätverka, titta vidare på era lösningar och utbyta kontaktinformation. Här är det inte fel att dessutom bjuda på riktigt gott kaffe i montern.

Utanför mässan är besökarna inte lika distraherade av konkurrenter och informationsöverflöd. Här finns möjlighet att fånga uppmärksamhet. Infaller mässan i kallaste februari: bjud på varmt kaffe i profilerade koppar med ert monternummer redan på mässans parkering – det blir det första besökarna möts av.

Hålls mässan en varm helg i maj, dela ut kylt kolsyrat vatten i profilerad flaska direkt utanför mässan under dagens slut – det blir det sista besökaren tar med sig därifrån och kommer garanterat att uppskattas.

 

Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på johan.strandh@expohouse.com 

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss