Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design

Med mål att skapa en monter som är attraktiv och intressant, tydlig och karaktäristisk tar vi i avsnitt fem upp monterns design – och tipsar om hur man kan tänka hållbarhet.

Påbörja den kreativa processen och landa en design. Exempelvis med nedan som utgångspunkter.

  • Grafisk manual – Här finns ofta en hel del inspiration att hämta. Finns inget material? Mässdeltagandet kan vara ett utmärkt läge att på börja arbetet med just en sådan
  • Vad kommer ni att visa och berätta om – hur kan detta uttryckas i monterns design genom val av material, färger och layout
  • Färger – Ser ni någon specifik färgskala framför er och hur denna kan fördelas över golv, väggar och inredning

Syna till exempel er logotype i sömmarna och försök se den med nya ögon. Håller typsnittet rundade former kan inredning och formspråk i monter hålla samma linje. Kanske kan det vara en idé att skära runda hörn i montermattan för en kreativ inramning? Låt er färgpalett gå igen på väggar, i inredning eller matta – skapa tydlighet och igenkänning.

Bose – ingen tvekan om vem avsändaren är.


Bryt ner montern i delar – nerifrån och upp

Vare sig det är en rak monter, ett hörn, bås eller en helt öppen yta finns ett antal komponenter att arbeta med. Så här kan ni resonera kring monterns olika delar:

Golv:
Mjuka eller hårda golv. Idag finns mängder av bra golv lämpliga för mässor i en uppsjö kulörer, tuftningar, laminat och träslag. Blanda gärna hårt och mjukt och tänk på möjligheten att formskära och arbeta med organiska former istället för raka hörn. Välj ett diskret golv som är lätt att hålla rent eller låt det sätta prägel på hela montern och exempelvis ”klättra” upp på en vägg eller varför inte använda konstgräs? Kanske skära in logotyp direkt i mattan, rama in och accentuera produktytor i brytande kulör, lasergravera budskap i trägolv eller printa grafik över hela golvytan.

Väggar:
Snickrat, printat eller lysande. En snickrad vägg tillåter rejäl höjdbyggnation, ger ett solitt intryck och kan kläs med grafik eller målas. Printade systemväggar är enkla att hantera och passar bra för grafisk kommunikation. På senare år har det också blivit vanligare med LED Lightwalls, hela väggar där LED-teknik belyser budskapet, printat på specialtextil som enkelt kan bytas ut. Snickrade väggblock tillverkas på beställning medan printade väggar som beMatrix och LED Lightwalls är systemuppbyggda och även går att hyra. Tänk på möjligheten att blanda lösningar och teknik och att använda dem till rätt ändamål. Eller varför inte tänka bortom det solida och jobba med tygsjok och draperingar (som Samsung gjort ovan). Endast fantasin sätter gränserna.


LED Lightwalls, digitalt och kolsvart i vår egen monter på Shop Nordic. 

Inredning:
Låt monterns inredning bidra till konceptet och skapa en helhet med karaktär, design som känns igen och ger besökarna en upplevelse. Alla montrar kräver inte specialproduktioner och systemlösningar som beMatrix går att göra mer med än man kan tro. Möbler kan specialtillverkas, köpas in eller hyras. En bra mässpartner har bra koll på leverantörer, ett brett utbud av hyrmaterial och ser till att allt är i toppskick vid leverans. Produkter kan med fördel placeras i olika nivåer för att skapa dynamik och intresse. I vissa fall kan det kanske vara en idé att tona ner inredningen till förmån för produkterna och låta dem utgöra en del av monterns design.

Specialtillverkad inredning hos Norstedts på Bokmässan. 

Tak:
Med ett tak, pergola eller helt enkelt genom att arbeta med platsen ovan montern kan ni sätta en unik prägel på er monter. Bortsett från effekten av ett tak som designelement kan belysning pendlas ner eller integreras snyggt, synligheten öka på avstånd och hela ytan ramas in på ett naturligt sätt som skapar nyfikna besökare och känns mer solitt och ombonat.

Belysning:
Som vi nämnde i avsnitt 4 av Expo Academy kan rätt belysning lyfta er monter flerfaldiga nivåer. I motsats kan en dåligt utförd belysningsplan sänka även den mest genomarbetade och intressanta miljön. Var därför noga med att först och främst ha tillräckligt mycket ljus – allmänljus och punktbelysning. Försök i nästa steg att förstärka miljön med rätt ljus. Tänk färgtemperatur, spridning och rätt ritning. Se till att det inte finns bländningsrisk och jag vill återigen slå ett slag för att inkludera LED Lightbox och Lightwalls i någon form, som med sin skärpa till budskapet ger en oslagbar klarhet till er kommunikation och gör miljön mer levande och dynamisk.

Surf-tema hos Philips där ljuset verkligen gör skillnad. 


Hållbarhet i mässans värld

Hitta en strategi för hur ni vill arbeta med respektive monterkomponent ur ett hållbarhetsperspektiv. Mässans förutsättningar, med sina relativt korta aktiveringar kan tyckas göra det svårt, men det går faktiskt att ta hänsyn till miljöpåverkan såväl före, under och efter mässan.

Med långsiktighet utvecklas koncept som kan leva över tid. Involvera er mässpartner tidigt för att diskutera val av ytor vid flera aktiveringar och utveckla lösningar som går att skala upp och ner efter förutsättningarna.

Välj tåliga material på toppskivor och inredning som kommer att utsättas för slitage och gör det enkelt att fräscha upp komponenterna genom smart konstruktion. Även om materialet ibland inte är det mest miljövänliga håller det längre och kan återanvändas fler gånger än motsvarande, miljömässigt bättre alternativ som kasseras efter ett fåtal tillfällen. Satsa på LED framför glödljus och försök att välja budskap och grafik till era väggar som går att använda både i större och mindre montrar.

Mindre slit och släng betyder också att ni slipper onödiga kasseringsavgifter från mässarrangören. Avgifter som knappast kommer att minska framöver.

En bra mässpartner har djup materialkunskap och kan hjälpa er att ta fram bra lösningar som möter era hållbarhetsmässiga krav. Från tillverkning till transport. Addera möjligheten att få hjälp med logistik och lager, hålla komponenterna i bra skick och att själv kunna administrera delar av konceptet digitalt så har ni ytterligare ingredienser till ett framgångsrikt, mer hållbart mässdeltagande över tid.


Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på 
johan.strandh@expohouse.com 

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss