Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion

I det fjärde avsnittet av Expo Academy vill vi inspirera och ge er konkreta tips och tricks ni kan använda er av för att för att skapa en riktigt bra monter.

Med över 20 års erfarenhet har vi samlat på oss en hel del matnyttigt som är hög prioritet när ni ska planera er monter och ge era besökare en bra upplevelse.

Här följer 7 enkla tips som tar er en bra bit på vägen;

 • Nyttja höjden – Oavsett om gäller att bygga högt i form av väggar eller att hänga material som ljusskyltar från taket – att exponera på höjden ökar er synlighet markant.
 • Prioritera belysning – Mässhallen är ofta mörk. Använd ljustross med rätt riktad belysning och jobba med kall- och varmfilter för att skapa såväl funktions- som bra allmänljus. Addera exempelvis LED Lightbox eller en snygg pendel för en inbjudande helhet.
 • Kommunicera tydligt – Budskap och grafik måste vara tydligt. Texter bör kunna läsas och tas in på några sekunder för att fånga besökares intresse. ”Less is more”.
 • Rätt layout – Håll montern öppen och överblickbar. Bygg inte barriärer och fyll inte ytan med för mycket information, möbler eller produkter.
 • Smarta give-aways – Välj en produkt som förknippas med ert varumärke och som besökaren kan ha användning av också efter mässans slut. Verksamma i byggbranschen – ge bort en brandad tumstock.
 • Servering som särskiljer – Om konkurrenten bjuder på kaffe – hyr in en barista som med serverar nymalen espresso och krämig cappuccino. Medan besökarna väntar på sin kopp ser de sig om och ni har möjlighet att påbörja en dialog.

Varför inte testa er idé. Presentera en konceptskiss för en utomstående under några sekunder och fråga sedan vem avsändaren var, vilken produkt eller erbjudande som presenterades. Vad fångade ögat och varför skulle man vilja besöka just den montern?

Nyskapande ljus med LED Lightbox hos BMW Motorrad. 

Bäst flöde med rätt layout

Tjänster, produkter eller både och? Säkerställ att det ni vill visa upp också kommer att kunna hanteras rätt. Är produktens storlek och vikt så pass avgörande att den kräver inflyttning innan övrig produktion påbörjas? Hur ska produkterna placeras och vinklas för att bäst presenteras? Kräver de el, tryckluft, internetanslutning eller annat som behöver förbeställas och dras fram under golv/matta till avsatt yta? Kanske behöver ni själva vara på plats vid installation och konfigurera.

Layout av monterns innehåll måste has i åtanke i planeringsstadiet för att få ett lyckat besöksflöde i montern. Det är inte fel att separera produktyta från social yta i vissa fall. Medan produktdemo sker på avsatt yta diskuteras produktutveckling över en kopp kaffe vid en sittgrupp och i ett separat mötesrum läggs beställningar. Det skapas aktivitet i hela montern och en levande miljö skapar alltid intresse hos förbipasserande.

Full fart hos Bostik i en öppen, tydlig och lättnavigerad monter. 

Gör det ni är bäst på – ta hjälp med resten

Ni känner ert varumärke bäst. En bra mässpartner vet hur ni bäst nyttjar det i mässhallen. Tillsammans kan ni arbeta fram rätt koncept och få all support ni behöver inför, under och efter mässan.

 • Tid – Det mesta blir bättre med bra framförhållning. Ta kontakt i god tid och lämna utrymme för justeringar. Följ uppsatta deadlines och få en så bra slutprodukt som möjligt levererad i tid och enligt budget.
 • Budget – Var öppen med budget redan från början. En erfaren mässpartner hjälper er att få maximalt ut av investeringen och att prioritera rätt mellan de olika kostnadsposterna. Har ni ingen skarp siffra tar en indikation er långt på vägen.
 • Monteryta – Ha hallskissen ni fått vid mässbokningen redo där det klart och tydligt framgår monterstorlek, montergrannar, tillåten höjd för byggnation, kanaler för el- och avloppsanslutning etc. Uppdatera fortlöpande eventuella ändringar i monterbokningen eller behov kring era produkter.
 • Vision – hur vill ni att montern ska se ut, ska den spegla er grafiska manual och hemsida eller hålla ett unikt tema för mässan eller aktuellt erbjudande? Sammanställ en enkel lathund kring era tankar med montern, och komplettera gärna med skisser eller inspirationsbilder. Vad gäller produkter är detta ett eget kapitel och finns att läsa om längre ned.
 • Behov i montern – Tekniska behov; kanske behöver ni elanslutning eller tryckluft till era produkter, wifi till datorer eller vattenanslutning till kaffemaskin? Er monterbyggare kan genomföra mässbeställningen och sköta all kommunikation gentemot mässarrangören. Funktionella behov; behöver ni sittplatser, bardisk eller kanske ett låsbart förråd? Ta med detta redan under idéstadiet för att skapa en så bra monter som möjligt med alla parametrar inräknande.
 • Återanvändning av material – Vet ni med er att ni ska medverka på flera mässor kommande tid kan det vara av idé att tänka skalbarhet och återanvända delar av materialet till hög kostnadseffektivitet. En bra mässpartner kan hjälpa er med lagerhållning, komplettering av material och logistik över tid.

Framgång skapas tillsammans

Kommunikation och engagemang är två grundstenar i ett framgångsrikt samarbete och det är viktigt att var part är engagerad och tar ansvar för sin del i projektet. För er som utställare handlar det exempelvis om att bistå med underlag, vara noggrann med att korrekturläsa tryckfärdiga original och att återkoppla löpande vid frågor. Likaså ska ni kräva ett högt engagemang tillbaka – glöm inte att det är ni som är beställare.

 

Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på johan.strandh@expohouse.com 

 

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

 

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss