Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser

Det finns inga dåliga monterytor. Visst finns det platser i mässhallen som vid första anblick inte är optimala, men med engagemang, kreativitet och ett par enkla knep går det att optimera även den mest otippade platsen.

Stora ytor – mycket på köpet 

De stora monterytorna, ofta centralt placerade i mässhallen och i nära anslutning till huvudstråken och entréerna, får alltid en hel del publik ”till skänks”. Ytorna fångar den stora massan, men det kan stundtals bli svårt som utställare att lyckas sålla bland allmänbesökare på jakt efter en kopp kaffe och skarpa leads. Tänk öppet och luftigt framför att fylla upp ytan för sakens skull och se till att alltid ha tillräckligt med personal på plats.

Blåkläder med ordentlig höjdbyggnation i form av containers. 

Fundera över monterns layout. Kanske kan det vara en bra idé att dela upp ytan i flera områden för att sprida publikflödet och separera mellan olika kategorier eller produktområden samt sociala ytor. En duktig mässleverantör kan hjälpa er med förslag och idéer samt visualisera allt för att ge er en så verklighetstrogen bild av slutresultatet som möjligt.

En större yta har oftast en högre prislapp, men kan i gengäld hjälpa er att fånga upp besökarna och ta den plats ni behöver för att nå ut med ert budskap.

Mindre ytor – kostnadseffektiva möjligheter

Med en mindre yta, kanske i hallens ytterkanter, kan det vara klokt att utnyttja höjden för att synas.

Extra höjdexponering kan innebära en tilläggskostnad från arrangören och behöva godkännande av montergrannar, men är oftast väl värt den investering det innebär. Ni når ut till fler och syns på håll samtidigt som det positionerar er som en aktör som vågar och vill ta plats. Jobba med förhöjd bakvägg, takskyltar, skärmar eller annat som drar besökarnas blickar till sig även på distans.


Mindre monter baserad på Expohouse Kompletta Monterpaket. 

Rätt yta för Er

När ni väljer monteryta kan följande vara bra att ha i åtanke;

  • Antal önskade besökare – basera på mäss-statistik, egna mål och erfarenheter
  • Personal – tumregel en person per 5 kvm beroende på mässans karaktär
  • Antal produkt-/demoytor – tillräckligt stor för att kunna rymma allt ni vill visa
  • Övrigt innehåll – plats för sittgrupper, servering, förråd, mötesdisk, teknik m.m.
  • Budget – monterhyran i förhållande till innehållet

Som tumregel kan man utgå från att åtminstone 50% av totalbudget inklusive monterhyra ska kunna läggas på monterns innehåll. En stor yta tom på innehåll skapar inget intresse och en logotyp på vägg imponerar inte på många. Likaså är det inte värt att fylla en yta med innehåll enbart för sakens skull. Hellre en mindre yta med tydlig profilering och bra innehåll än en stor och till hälften tom och intetsägande sådan.

Trivsam miljö hos Fiskars under Nordiska Trädgårdar. 

Stick ut i bruset

I ett tidigare avsnitt av nämnde vi vikten av att ha gjort research och kanske till och med ha besökt den tilltänka mässan innan det är dags att ställa ut. Då vet ni också vad som krävs för att sticka ut och vilken nivå ni behöver hålla oavsett ytans storlek. Nöj er aldrig med att göra en tillräckligt bra monter – sikta högt och överträffa konkurrensen.

I de kommande två avsnitten av Expohouse Expo Academy fördjupar vi oss i mässmonterns design och funktioner. Vi berättar om hur ni med hjälp av en bra mässleverantör kan skapa en optimal monter och berör allt från layout, formgivning och teknik till aktiviteter, hållbarhet och logistik.

 

Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på johan.strandh@expohouse.com 

 

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss