Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi

Under mässan befinner ni er i en smältdegel av kunder, konkurrenter, prospekt och partners. Samtliga på plats gör konkurrensen benhård, men öppnar också upp för fina möjligheter.

Nyckeln stavas planering.

 

Innan ni bokar monteryta – gör research. Besök den tilltänkta mässan eller liknande mässor och bilda er en uppfattning om den allmänna nivån, utställare, besökare och låt det inspirera inför ert eget deltagande. Mässan som såg helt rätt ut på pappret kan visa sig vara helt fel för just er. Skaffa er en klar bild över vilka mässor ni faktiskt ska prioritera.

Ställer ni ut på flera mässor varje år? Då kan det vara en idé att tänka skalbarhet. Ett enhetligt, skalbart koncept kan vara lättare att budgetera med över tid och hjälper er binda samman ert helhetsuttryck. Skapa igenkänning genom årets alla aktiviteter med er som tydlig avsändare. Det behöver inte vara mer komplicerat än att exempelvis investera i en snygg LED Lightbox som alltid finns på plats. Eller att redan från början anpassa original så de kan användas i fler montervarianter.

Monterplats bokad – dags att definiera mål

Kanske har ni specifika målsättningar med olika mässor eller en mer generell plan för hur ni ska arbeta med varumärke, säljdrivande aktiviteter och kontaktskapande med mässan som plattform. Oavsett vilket behöver ni nu definiera mål med er medverkan. 

Mätbara mål kan vara antal insamlade leads, mailadresser till utskick, direktförsäljning av mässerbjudande eller ett visst antal besökare i montern. Glöm inte bort att även sätta kvalitativa mål kring exempelvis kännedom, kundnöjdhet och image. I senare avsnitt berättar vi om hur digital teknik kan hjälpa er med detta.

Full fart hos BMW Motorrad i Finland. 

Fundera över vad ni vill med respektive målgrupp. Vad de ska kunna, tycka och göra efter ett besök. Att skilja på kunder och prospekt är naturligt, men gå gärna djupare och segmentera besökare efter bransch, omsättning, roll, köpbeteende osv. Anpassa ert budskap efter målen ni satt upp med respektive segment.

För kunder kan fokus vara att stärka en existerande relation – för prospekt att finna beslutsfattare och inleda en. Båda har sannolikt ett intresse i nyheter och det är inte omöjligt att även upparbetade kontakter kan behöva en uppfräschning kring ert erbjudande. Tänk också på att alla besökare är möjliga ambassadörer för just ert varumärke och i sin tur kan påverka beslutsfattare till er fördel.

Låt alla veta

Förbered en kommunikationsplan och sammanställ en lista över nyckelkunder och tilltänkta prospekt som ni vill bjuda in. Ett visst antal fribiljetter ingår oftast i monterhyran, använd dessa, men försök att skicka med en personlig inbjudan framför massutskick, som har en tendens att sållas bort oavsett format.

Föredrag och intervjuer hos Norstedts förlag under bokmässan. 

Påbörja skapandet av innehåll att publicera i era digitala kanaler. Ska en produktlansering ske – skriv ett pressutskick eller försök få en artikel publicerad i branschmedia. Förbered inlägg, bilder, texter och annat där den gemensamma nämnaren är ert deltagande vid mässan. Var smart och tänk på att det innehåll ni tar fram ofta kan återanvändas i flera kanaler. Justera det i ton för att passa olika format och mottagare. Låt innehållet portioneras ut med jämna mellanrum inför och gärna under mässan. Publicera inte allt på en gång.

Skapa banners till anställdas e-postsignatur, ge kollegor material och stöd för att bjuda in kunder och berätta om mässan på intranät och i er internkommunikation. Glöm inte att alla är säljare. Engagera!

Det är samtliga utställares ansvar att dra publik genom att informera om mässan i stort. Tillsammans drar ni nytta av era affärsnätverk och höjer allmännivån på mässan vilket höjer attraktionskraften och besöksvärdet inför kommande år med förhoppningsvis ännu fler besökare, vilket givetvis bäddar för ett gynnsammare affärsklimat.


Förbered er internt

Så, nu med en mässhall fylld av förväntansfull publik börjar det verkliga arbetet.

Besökarna förväntar sig att få svar på sina frågor. Planera i god tid vilka som ska bemanna montern, identifiera kompetenser och schemalägg arbetspass, aktiviteter och luncher för att säkerställa bra bemanning och flöde under dom intensiva mässdagarna. En bra idé är att skapa en intern FAQ, med kort info om era interna mål med mässan, info om produkter, priser och annat matnyttigt för att hjälpa er hålla en röd tråd i kommunikationen och kunna leverera värde till era besökare.

Se mässdagen som ett extra viktigt arbetspass och lämna inget åt slumpen – ni är här för att göra affärer, och är ni väl förberedda kan jag lova att ni dessutom kommer att ha riktigt kul på köpet!


Om skribenten: Johan Strandh arbetar med försäljning på Expohouse. Med flerårig branscherfarenhet och en stor mängd mässbesök varje år brinner han för mässor och vet vad som krävs för att lyckas. På Expohouse.com delar han varannan vecka med sig av sina erfarenheter i Expohouse Expo Academy. Du når honom på
johan.strandh@expohouse.com

 

Alla avsnitt:
Expohouse Expo Academy del 1: Bemästra mässan
Expohouse Expo Academy del 2: Planering och strategi
Expohouse Expo Academy del 3: Monteryta och förberedelser
Expohouse Expo Academy del 4: Monterns funktion
Expohouse Expo Academy del 5: Monterns design
Expohouse Expo Academy del 6: Personalen och kundmötet
Expohouse Expo Academy del 7: Kommunikation och aktiviteter
Expohouse Expo Academy del 8: Avslut och utvärdering

 

Kontakta oss

Frågor eller funderingar? Här hittar ni våra kontaktuppgifter.

Kontakta oss